Online backup controleren

Voor iedereen die gebruik maakt van de Fastfix Online Backup.

Op deze pagina nemen we alle stappen door om uw online backup programma te controleren op het voltooien van de backup en welke mappen worden meegenomen in de backup. Voor u begint heeft u het volgende nodig:

  • Het Online backup programma van Fastfix
online back-ups

Stap 1 – Om uw online backup to controleren en in te stellen gaan we deze eerst openen op uw computer. We gaan op zoek naar een Blauw of Oranje icoon die rechts onderin uw scherm vlakbij de tijd en datum staat.

Het icoon ziet er als volgt uit:  ld1  of  ld13

Het kan zijn dat het icoon verborgen zit en dat u hem nog niet ziet:  ld2
Klik op het Dakje ^ om de verborgen pictogrammen weer te geven.

ld3

Zodra u het icoon ziet kunt u hier met de linker-muisknop 2x op klikken.

 

Stap 2 – Als u het icoon heeft aangeklikt opent het programma.

In dit eerste scherm kunnen we direct controleren of de backup zijn werk goed doet.
Kijkt u naar de ronde cirkel. Als de backup aangeeft dat hij nog niet klaar is zoals op de linker afbeelding, dan kan het zijn dat de computer nog even moet aan staan voordat hij voltooid is. Is de cirkel groen met COMPLETE dan zijn alle gekozen bestanden volledig klaar en staan ze in de backup.

ld4ld5

Mocht u in de situatie zitten dat de backup nog niet klaar is, laat dan de pc voorlopig aanstaan en met het internet verbonden zodat hij de bestanden kan uploaden.
Heeft u het idee dat dit nooit voltooid, ook niet na uren wachten kan het zijn dat er bestanden mee worden genomen die niet geupload willen worden. Neem in dit geval contact met ons op en wij kunnen u adviseren.

Stap 3 – We gaan nu controleren of alle mappen op de computer die u belangrijk vind ook daadwerkelijk in de backup worden meegenomen. Bovenin het schermpje naast Dashboard ziet u ‘Settings’ staan. Klik op dit tabblad.

ld6

Klik vervolgens op de linkse optie ‘Backup selection’.

ld7

U ziet nu een lijstje met de mappen die in de backup worden meegenomen. De belangrijkste mappen uit uw computer staan hier standaard al aangevinkt.

 

Stap 4 – Het kan natuurlijk zo zijn dat u in de loop der tijd mappen heeft toegevoegd op locaties die niet binnen de mappen vallen die standaard staan aangevinkt. In dit geval moet u deze mappen zelf toevoegen aan het backup programma. Klik op ‘Add another folder’ om te beginnen.

ld8

Er opent een scherm waar u de schijven van uw computer ziet staan. Voor iedereen die standaard werkt zullen alle belangrijke mappen binnen de C:/ schijf vallen. Heeft u meerdere schijven en locaties dan moet u de stappen volgen maar rekening houden dat het over de locaties gaat die u belangrijk vind.

ld9ld10

Nadat u op de C:/ schijf heeft geklikt, kiest u voor Users/ of Gebruikers en vervolgens klikt u de gebruikersnaam van uw account aan.

(Klik niet op ‘Add’ achter uw gebruikersnaam of de map ‘Users‘ als gemakkelijke optie om alles toe te voegen, dit werkt niet).

(Apple gebruikers moeten het bestandssysteem van Apple volgen richting de gebruikersmappen)

 

Stap 5 – Zodra u bent aangekomen in uw gebruikersmap ziet u de bekendste mappen staan. In dit voorbeeld gaan we de Downloads map toevoegen. Klik hiervoor achter de map Downloads op ‘Add’.

ld11

De downloads map wordt toegevoegd, en u gaat nu direct terug naar het begin, waar u ook kunt zien dat de Downloads map in de lijst is gezet.

ld12

De nieuw toegevoegde locatie zal direct beginnen met de backup. U kunt met het tabblad bovenin terugkeren naar het Dashboard om de voortgang te controleren.

 

Stap 6 – Als laatste controle willen we dat het programma nog even nagaat of alles wat op uw computer staat precies overeenkomt met wat er in de online backup staat. Dit noemen we een Integrity Check.

Ga eerst weer naar het tabblad ‘Settings’ en klik links onderin op de knop ‘Advanced’

ld6

Vervolgens klikt u op de knop ‘Integrity Check’.

integrity check

Klik in het volgende scherm op ‘Run’.

run integrity check

De integrity check gaat nu beginnen, wacht tot dit proces is voltooid. U krijgt een melding als de check helemaal voltooid is. Daarna kunt u op ‘Close’ klikken.

integrity check complete

Heeft de integrity check iets gevonden? Dan kan het zijn dat u direct ziet dat de backup niet meer op 100% COMPLETE staat, maar in percentage is teruggevallen. Laat de pc nu lang genoeg aan staan tot de backup al uw bestanden heeft veilig gesteld en u weer 100% COMPLETE ziet staan in de cirkel.

Klaar! U heeft nu uw online backup nagekeken.